|
Recepten
STOOFPOT “KAPELSE MOER”
BIEFSTUK “KAPELSE MOER”
STOOFPOT “KAPELSE MOER”
Benodigdheden voor de stoofpot:
- + 500 gram Scharrelrundvlees. (U kunt hierbij kiezen uit: magere lappen, riblappen of sucade lappen.)
- Zout
- 3 kruidnagels
- vers gemalen peper
- 3 laurierblaadjes
- nootmuskaat
- 1 ui
- 1 ei
- 1 dessertlepel worcerstershire saus
- Paneermeel
- 1 eetlepel mosterd
- Boter
- 2,5 dl. warme bouilon
Bereiding:
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog, en kruid het met een weinig zout, vers
gemalen peper en nootmuskaat. Haal het vlees door het losgeklopte ei, en daarna door de paneermeel.
- Laat de boter bruin worden. Braad het vlees aan beide zijden goed aan.
- Fruit de gesnipperde ui, en doe dit bij het vlees, samen met de kruidnagels, laurierblaadjes, mosterd,
worcestershire saus en de warme bouillon.
- Het geheel minimaal 3 uur heel zachtjes laten stoven/sudderen.
- Voor het serveren de kruidnagel en laurier verwijderen.
- Serveren met gekookte aardappelen en seizoensgroente.
N.B.- Ik marineer het vlees niet. Het vlees van onze koeien is van een dusdanig goede kwaliteit dat door het te
marineren, de echte/eigen smaak verloren gaat.
- Zelf snij ik het vlees in de juiste portie per persoon, vóór de bereiding.
- In plaats van paneermeel kan ook bloem gebruikt worden.
- Naar wens kan er natuurlijk ook tomaat en champignons toegevoegd worden.
- Ik maak de jus wel eens af door er vlak voor het serveren wat roomkaas of honing door te roeren.
- Meestal maak ik dit gerecht klaar voor 2 dagen. ’s Ochtends zet ik het vlees op, en laat het de hele middag
heel zachtjes sudderen. ’s Avonds eten we dan de helft ervan op, en de volgende dag de andere helft.
- Zoals het een goed stoofpotje betaamd, smaakt het dan eigenlijk nog beter.
B
IEFSTUK “KAPELSE MOER”
Benodigdheden voor 2 personen:
- 2 Scharrelbiefstukken
- vers gemalen peper
- roomboter
Bereiding:
- Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen, en wrijf ze in met (niet te veel) versgemalen peper.
- Laat de pan met de roomboter goed warm worden. Bak de biefstuk hierin aan beide zijden bruin, 2
minuten per kant.
- De biefstuk enkele minuten laten rusten in aluminium folie.
Ik doe zelden een saus over de biefstuk. Maar als je dat toch wilt is hier een recept, dat ik ook wel eens gebruik:
Benodigdheden (saus):
- 1 ui
- 1 dl. runderfond
- 1 eetlepel zeeuwse honing
- versgemalen peper
- zout
Bereiding:
- Maak het braadvocht aan met de runderfond en de honing. Voeg de gesnipperde ui toe.
- Laat het geheel even inkoken.
- Kruid de saus met de vers gemalen peper en het zout, naar smaak.
- Tip: een vers gebakken broodje of boterham smaak hier heerlijk bij.
Wij wensen jullie smakelijk eten!
|
|